Nyhetsbrev nr 8, 2022

Rapport från minnesstund, vid Jan Myrdal och Gun Kessles gravplats, Gustafs, Säterbygdens församling den 6 augusti kl 14.00

Vaknar tittar ut, hur blir vädret, en blå himmel med svarta moln som tonar fram vid horisonten. Vad väntar oss, ser lika osäkert ut som världsläget. 

Vi samlas vid graven och bjuder på en skiva Gustafs korv från lokalsamhället, en av Jans favoritkorvar. Vi betraktar den fina minnesplattan med Gun och Jans livsdata, innehållande deras logotyp en knuten hand med ett barn, det hårda och det mjuka. Bilden skapad av Jans vän konstnären Svenolov Ehrén. Nu Jan Myrdalsällskapets logotyp.

Efter samtal mellan vänner samlas vi i det lilla kapellet där dagens program presenterades.

Samling vid kapellet i Gustafs.

Gunnar Blomme bidrog med musik och sång genom hela vårt program, mycket uppskattat, ett stort tack till Gunnar. Minnesord av Cecilia Cervin sällskapets förste ordförande. Dag Sandahl vän till Jan Myrdal delgav oss sina minnesord. Båda dessa minnesord kommer att finnas på vår hemsida.

Under vårt program i kapellet kom en kraftig regnskur, när vi klev ut ur kapellet sken åter solen. Begravningsplatsen, så välkrattad att det kändes, som en synd att trampa fram på grusgångarna. Ett stort tack till kyrkans personal, som tagit fram stenen som vår minnesplatta nu sitter på.

Så inbjöd jag till knytkalas i min trädgård i Norberg. Där samlades ett tiotal till allvarliga samtal om läget i världen, mest av allt fylldes kvällen med humor och skratt. Dag Sandahl var frikostig med sin kvickhet och humor, skratten ekade över kalhygget vi sidan av min tomt.

Söndagen ägnades en rundtur i gruvsamhället Norberg, bland gruvhål och berättelsen om den stora strejken 1891-92 som kom att förändra Sverige. Så avslutade vi med ett besök vid Avesta art. En konsthall i fabriksmiljö, alltid värd ett besök.

Under fredagen och lördagen var det bokdagar i Norberg med författarbesök och bokbord. Från Folket i bild Bergslagen stod Rolf Rydelius på plats med ett antal av sällskapets böcker, ett stort tack för det.

För Jan Myrdalsällskapet
Arne Andersson
070–3739851
over-stock-och-sten@telia.com


Senast uppdaterad: januari 21, 2023

Arkiv