”Jaken” har lämnat oss

Jan-Anders ”Jaken” Karlsson i Hajom har lämnat oss efter en tids sjukdom.

Ett tungt besked, men minnet av Jaken, vilket också var namnet på hans förlag, lever vidare i våra hjärtan.

Under 60-talet arbetade han på LM Ericsson som installatör av deras telefonväxlar i dåvarande Jugoslavien. Han arbetade senare också i Spanien och Venezuela. 

I Venezuela blev Jaken uppmärksammad på de enorma klasskillnaderna i landet, det fanns bara en liten enormt rik överklass och en mycket stor och enormt fattig underklass. Detta resulterade i ett politiskt uppvaknande och medlemskap i dåvarande KFML(r).

Under 1970-talet arbetade Jan-Anders först som lärare och sedan en kort period som lokreparatör på SJ Sävenäs Lokstation, för att sedan återgå till läraryrket.

Fram till sin pension arbetade Jaken som en mycket kunnig och älskad lärare på Göteborgs Folkhögskola vid Nya Varvet i Göteborg.

Jaken var en boksamlare av stort format, och han älskade att diskutera, djupt och länge, gärna med rött vin som sällskap.

1992 gav hans förlag Jaken ut August Strindbergs ”Ordet i min makt” Läsebok för underklassen, med tre efterord av Jan Myrdal, som även sammanställt boken. Jaken var mäkta stolt över denna bedrift, läs boken.

Efter pension tröttnade Jaken på det bullriga storstadslivet med adress Chalmersgatan och flyttade till det mer lantliga Hajom. Där fick han utlopp för sina intressen att odla hoyor, kaktusar, pelargoner och ängsblommor istället för traditionell gräsmatta. Och det var inga vanliga dussinodlingar, de var enorma.

Julen 2011 var Jaken en av de som åkte upp till Jan Myrdal i Östra Björkviken, söder om Fagersta, för att hjälpa det nybildade Jan Myrdalsällskapet att packa ner Myrdals ca 50 000 böcker och allt annat som Myrdal hade i sin ägo. Det blev en hel del resor dit, och sedan till Varberg till det nybildade Jan Myrdalbiblioteket. Jaken var med och packade upp och katalogiserade alla böckerna.

Eftersom Jaken var kunnig i bokbinderi fick han ansvaret för sällskapets bokbinderi, där han skaffade utrustning och arbetade med att restaurera Jan Myrdalsällskapets samlingar. Ett ovärderlig arbete som genomfördes ideellt av Jaken på ett noggrant och professionellt sätt. 

Jaken kom aldrig att få vara med när Biblioteksboken gavs ut. På omslaget är det Jaken som hjälper Jan Myrdal att hämta ner en bok högt upp i hyllorna. I ett av de sista samtalen med sin son visades omslaget för Jaken, ”han såg nöjd ut när jag visade omslaget till Biblioteksboken och sa lärjungen. Antar att han menade sig själv. ”

Jan-Anders har gjort ett viktigt avtryck i J-M sällskapet och kommer att fattas oss länge.

Styrelsen Jan Myrdalsällskapet

Senast uppdaterad: juni 29, 2023

Arkiv