Nyhetsbrev nr 5, 2022

UPPDATERAT 2022-07-14(publicerat 2022-06-29)

Jan Myrdal.

Styrelseordföranden har ordet

Om du inte är medlem, bli det! Medlemsavgiften är 250 kr. Studerande, arbetslösa och pensionärer betalar 125 kr. Stödmedlemskap 500 kr. Om du inte betalt din medlemsavgift, gör det nu. Allt vilar på våra medlemmars insats, det får vi inte glömma.

BIBLIOTEKSDAGEN
Den 19:e juli, kl. 13.00
Biblioteksdagen som blivit till en tradition, Jan önskade inte fira denna hans födelsedag utan önskade att vi uppmärksammade biblioteket och hans författarskap.

Vi startar dagen med Elisabeth Hallin som presenterar biblioteket.

Därefter presenterar Magnus Johansson vår nya Webbsida.

Vi uppmärksammar en gåva från konstnären Tommy Rydström till Jan Myrdalsällskapet.

Robert Modig berättar om våra kontakter med Kinas ambassad och den kommande utgåvan av Jan Myrdal och Gun Kessles bok Rapport från Kinesisk by.

 Cecilia Cervin har läst Gun Lauritssons bok Byn som förändrade världen. Samtal kring hur boken Rapport från Kinesisk by förändrade bilden av Kina. Vi har ett öppet samtal kring Gun Kessles och Jan Myrdals epokgörande arbete kring boken Rapport från Kinesisk by. Hur påverkade den oss och vad betyder den i dag?

Paus
Här kommer kaffe med tårta bakad av Emilia som var Jans vän och hjälpreda under hans boende i Varberg. 

Biblioteksvisning
Kl. 15.00 öppnas biblioteket för visning.
Visning av den rika samlingen affischer som finns i biblioteket. Benny Larsson visar och berättar om arbetet i arkivet. Möjlighet att se och bekanta sig med Gun Kessles konst och samlade föremål. Styrelsens medlemmar kommer att finnas i bibliotekets olika rum och delge sin information. Dagen avslutas med knytkalas i trädgården där vi tänder upp grillen.

BOKDAGAR
Den 5:e och 6:e augusti är det bokdagar i Norberg. Vi var med under förra året och kommer att vara med tillsammans med Folket i Bild Bergslagen även detta år.

MINNESDAG
Den 6:e augusti kl. 14.00
Möte vid Gun och Jans gravplats, i Gustafs församling i Säter.
Sällskapet inviger där en minnesplatta för Gun och Jan. Alla inbjuds att medverka och säga några minnesord. Sällskapets första ordförande Cecilia Cervin berättar om sällskapet och minnen tillsammans med Jan. Dag Sandahl kommer att delge oss sina minnen av Jan Myrdal.

BOKMÄSSA
22 till 25 september är det dags för Bokmässan i Göteborg. Sällskapet kommer att beredas plats vid Hotell Gästis och Havannas monter, bokmässans alla dagar. Vi kommer där marknadsföra sällskapet och Jans böcker.

BIBLIOTEKSBOKEN
Den efterlängtade biblioteksboken är nu nästan färdigställd, men kommer tyvärr inte att finnas klar till bokmässan. Boken kommer att få stor betydelse för biblioteket och sällskapet. Boken är ett initiativ av Lasse Diding som också finansierat projektet. 

VAD FOLKETS KULTUR ÄR OCH KAN VARA
Folket i Bild Bergslagen ger ut boken ”Vad folkets kultur är och kan vara”. Jan Myrdal var med och startade Folket i Bild/Kulturfront, som har Folkets kultur som en av sina paroller. Jan Myrdals bidrag i boken är ”Ta tjuren vid hornen”, där Jan drar upp grunderna för folkets kultur. Boken kostar 175 kr, porto ingår. Beställning kan göras på over-stock-och-sten@telia.com

Arne Andersson
070-373 98 51
arne.andersson@janmyrdalsallskapet.se

Senast uppdaterad: juli 14, 2022

Arkiv