Skriv ut denna sida

Rapport från styrelsemöte 24 april

4 Maj 2021

Styrelsens ordförande Arne Andersson rapporterar från det senaste styrelsemötet och hälsar alla varmt välkomna till Varberg i sommar för årsstämma och minnesdag för Jan Myrdal!

Rapport från Jan Myrdalsällskapets styrelsemöte lördagen den 24:e april. Ett möte vi höll via Skype, men där några av oss möttes på biblioteket, med behörigt avstånd från varandra. Vid vårt förra kom vi att tala om och minnas Peter Curman som nu lämnat oss. Han var styrelsemedlem under många år och en nära vän till Jan. Vid denna dags möte, ännu en sorglig nyhet, Sköld Peter Matthis har även han lämnat jordelivet. Sköld Peter var en gigant när det gäller solidaritetsarbetet i Sverige. Under många år medlem i sällskapets styrelse. Vi hade sett fram emot att Sköld Peter skulle närvara vid Jans minnesdag 18:e juli. Nu blir det inte så. Livet går vidare, ständigt överraskas vi.

Vår justitieminister har kommit med ett lagförslag gällande förintelseförnekande. Jan Myrdals texter i ämnet finns på vår hemsida och kan läsas som ett inlägg i denna pågående debatt om lagförslaget. Jan yttrade inte sällan att han var yttrandefrihetsfundamentalist. Yttrandefriheten är grunden för ett sunt samhälle. Inte sällan ser man yttrandefriheten som en viktig politisk fråga runt om i världen, in till dess man fått makten, då kommer inte sällan begränsningar. Vi är ett partipolitiskt obundet litterärt sällskap som har att sprida och göra Jans författarskap känt.

Jag vill påminna om vår stämma och Jan Myrdals minnesdag söndagen den 18:e juli. Sällskapets och bibliotekets framtid vilar på våra medlemmars aktivitet och antal, något för oss alla att fundera på. Hur skall vi bli fler? Hur skall föryngringen gå till och bli möjlig? Glöm inte att betala din årsavgift, nu! Nu hoppas vi på en berikande sommardag med samtal, bokförsäljning, föreläsningar och minnen. Vi avslutar dagen för de som så önskar, med knytkalas och grillning.

Vi ser fram mot sommarens stämma och minnesdag.
Varmt välkomna!

För Jan Myrdalsällskapet
Arne Andersson

Jan Myrdals skriftställning i Folket i Bild/Kulturfront nr 2 2016 hittar du här och den i nr 4 2017 finns här.

Relaterade artiklar (efter tagg)