Festligt - som vanligt - i Varberg vid prisutdelning och stämma

På teaterscenen: Roy Andersson, Cecilia Cervin (skymd), Jan Myrdal, Mikael Nyberg och Bo Stenholm. På teaterscenen: Roy Andersson, Cecilia Cervin (skymd), Jan Myrdal, Mikael Nyberg och Bo Stenholm. Foto: Olle Asp

En fullsatt teater i Varberg hyllade årets pristagare Mikael Nyberg den 9 april. Jan Myrdalsällskapets ordförande Cecilia Cervin överräckte den Leninstatyett som tagits fram i samarbete med Torsten Jurell och prissumman på 100 000 kronor. Som alltid blev det en klang och jubelföreställning som också förgylldes av Bo Stenholms Proggorkester och Amanda Werne och hennes band.

Amanda Werne 5266

Amanda Werne.

 

Foto: Olle Asp.

    

En nyhet för året var att priset på Jan Myrdals förslag bytt namn till Jan Myrdalbibliotekets pris - Leninpriset. Jan Myrdal talade till såväl Mikael Nyberg som till Robespierrepristagarna Sapmi sisters som i sista stund tackade nej till priset med hänvisning till att Jan Myrdal skulle vara homofob och att de inte ville förknippas med ”Cis-personer som Robespierre och Lenin”. De visste tydligen inte att Robespierre formulerade den första mänskliga rättighetsdeklarationen någonsin och Lenins Sovjetunionen var den första staten i historien som 1922 avskaffade lagstiftningen som gjorde homosexualitet straffbar.

Malena Rydberg från Clartéredaktionen höll ett mycket uppskattat tal till Mikael som tackade med ett tal om hur arbetarklassen idag pressas tillbaka i land efter land.

Internationalen blev den naturliga avslutningen på teatern. På kvällen hölls den sedvanliga festen på Hotell Gästis. Roy Andersson ledde allsången och Proggorkestern förstärkt med Guran från Hönö höll en entusiastisk publik vaken till sena natten.

Det blev ännu ett succéarrangemang för Jan Myrdalsällskapet med en mycket uppskattad pristagare i Mikael Nyberg. En entusiastisk publik fyllde kollekthatten med 6 800 kronor.

Lasse Diding 5230
Lasse Diding, dagens värd, hälsade välkommen.                                                            Foto: Olle Asp.
  

Årsstämma

Prisutdelningen följdes av Jan Myrdalsällskapets årsstämma. I verksamhetsberättelsen fick naturligtvis arbetet med biblioteket och invigningen stort utrymme. Det var Sällskapets stora höjdpunkt under verksamhetsåret. Invigningen blev en stor fest, vi fick visa upp biblioteket för många besökare och det markerade en etapp i det mångåriga arbetet med att katalogisera och förteckna bibliotekets samlingar.

Den nya styrelsen är Cecilia Cervin (ordförande), Lund, Lasse Diding (vice-ordförande), Varberg, Robert Modigh (kassör), Askim, Arne Andersson, Norberg, Mathias Cederholm, Malmö, Jannika Fahlander, Stockholm, Jenny Tedjeza, Donsö, Per Axelson (suppleant), Handen och Bertil Kilner (suppleant), Göteborg.