Roy Andersson gratuleras av Jan Myrdalsällskapet för Guldlejonet i Venedig

Jan Myrdalsällskapet gratulerar Roy Andersson till Guldlejonet; han är den förste svensk som vid filmfestivalen i Venedig fått motta detta internationellt betydande filmpris. Även Jan Myrdal har framfört sina gratulationer till vännen Roy.

Det var lördagen 6 september som Roy Andersson, 71 år, tilldelades Guldlejonet, Leone d'oro, för sin film "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", den första svenska film som någonsin fått priset. Tidigare har bara Ingmar Bergman, 1971, fått priset, men för sin samlade gärning.

"En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" får enligt planeringen svensk premiär i höst.

– Priset är ju en mycket stor framgång. Inte bara för honom utan för oss alla, säger Jan Myrdal.

 DSC2472-Roy EW
Roy Andersson hade roligt på festen i Varberg för 2014 års Jan Myrdals pris. Själv fick han Jan Myrdals stora pris - Leninpriset 2010.      Foto: Eva Wernlid

 

Även i övrigt hyllas Roy Andersson som 2010 var mottagare av Jan Myrdals stora pris - Leninpriset.

– Det här är otroligt stort, vi är i eufori. Det är ett av de absolut finaste filmpriserna man kan vinna i världen, säger enligt Svenska Dagbladet Jan Göransson, presschef på Svenska filminstitutet, som bidragit till finansieringen av filmen.

– Han är en unik visionär, med ett alldeles eget betraktelsesätt. Han knyter an till bildkonsten i mycket högre utsträckning än någon annan filmregissör.

Svenska Dagbladets filmkritiker, Jeanette Gentele tycker att Roy Andersson är värd guldlejonet mer än någon annan.

– För att han är så extremt originell. Det finns ingen som gör sådana filmer. Han har nästan bildat skola. Sedan har han alltid ett budskap med sina filmer, han är en samhällskritiker och samhällsobservatör.

– Det finns ett antal stora filmskapare i den europeiska filmfamiljen som han tillhör, det var verkligen dags att belöna honom, säger Jeanette Gentele.

– Man är lite stum nu kan jag säga. Det känns helt sjukt, vi är helt chockade allihopa! Vi har jobbat i fyra år för det här och det känns verkligen som en bekräftelse, säger Pernilla Sandström, filmens producent enligt SvD. Hon säger att filmen inte liknar någon annan:

– Den sätter ord och vardagshändelser på ganska allvarliga situationer. Vi har en del smått provocerande scener som många reagerat på, i positiv bemärkelse, att människor velat diskutera.

Även Dagens Nyheter uppmärksammar priset och kallar "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" tragikomisk.

– Ja, herregud, det är särskilt fantastiskt att vinna ett sådant här pris i ett land som producerat så många fantastiska mästerverk, säger en uppspelt Roy Andersson till DN strax efter prisceremonin på Palazzo del Cinema på Lido utanför Venedig. Tidningen citerar Roy Anderssons tacktal:

– Om jag inte hade sett de gamla italienska mästerverken så kanske jag inte hade varit filmregissör i dag. Vittorio De Sicas ”Cykeltjuven” är min absoluta favoritfilm – en genial film om humanism och empati - precis det filmkonsten ska verka för. Jag ska försöka fortsätta att göra lika bra filmer, säger Andersson. Han säger sig ha fått ny energi att starta arbetet på sin nästa film.

Inom Jan Myrdalsällskapet har Roy Andersson framfört förslag om att – kanske i Varberg – inrätta ett folkuniversitet i ordets rätta bemärkelse. Det skulle kunna ta sig formen av föreläsningar och seminarier i väsentliga samhälls- och kulturfrågor som annars inte diskuteras.