Gratulerar, Jan!

Till Jan Myrdals födelsedag 19 juli sände en rad vänner sina hälsningar: Henning Mankell, Peter Curman, Cecilia Cervin, Jan Myrdalsällskapets ordförande som skriver för hela sällskapets räkning, Anton Honkonen, Myrdals unge litteräre turnékamrat och granne, förläggare Dan Israel, Stefan Lindgren, översättare, författare och Myrdals mångårige medkämpe på många områden.

grattisbild
 

 

Käre Jan

Jag upptäcker plötsligt att du fyller 87 nu i dagarna. Det måste jag gratulera dig till. Alla dina vänner, läsare och i viss mån även dina fiender, bör visa dig den respekten.

Jag levde en gång för länge sen tillsammans med en kvinna som sa att "jag har bestämt mig för att tycka illa om allt vad den mannen skriver". Vårt förhållande tog snart slut, och jag fick aldrig nån vettig förklaring till hennes ilska. Hon hade naturligtvis ingen.

Under de senaste 50 åren har du varit, och förblir, en av de verkligt orädda intellektuella företrädarna i vårt land, för alla de radikala utmaningar vår plågade värld står inför. Även på många andra håll i världen spelar du en betydande roll.

Att du är avskydd av många konservativa kretsar, och de mest sunkiga marknadsliberalerna, är givetvis ett beröm så gott som något annat. Det visar att dina ord har både kraft och djupa rötter.

Gratulerar, Jan. Och hälsa Andrea!”
   - Henning Mankell

 

Käre vän Jan - eller Myrdal - som vi vänner säger:

Det finns många som älskar dig och beundrar dig. Jag är en av dem. Men det finns också många som ratar eller rent av hatar dig! Vi vet alla vilka dom är och varför. Och visst finns det mycket i våra liv - också i ditt - som vi kanske önskar ogjort även om det var nödvändigt då men inte nu. Du brukar ibland säga: Det var rätt då men inte nu! Det gäller som sagt att sortera sina livskort innan man lägger ut dem på bordet.

Men en enda sak är både du och jag oskyldiga till: att vi lever och finns till.

Idag är det din födelsedag - den enda dag i ditt liv som du själv är alldeles oskyldig till. Jag kan till och med skänka en tacksamhetens tanke till Gunnar och Alva som plötsligt fick för sig att berika mänskligheten med dig!

Med tacksamhet och glädje över alla tillfällen och resor som fört oss tillsammans.
Låt oss segla vidare!

Din Peter”
   - Peter Curman, gammal vän, poet, journalist, med lång svensk och internationell meritlista inom författares fackliga och yttrandefrihetsliga kamp

 

Vi vill hylla Jan Myrdal på hans 87-årsdag!

Vår hyllning gäller inte bara hans höga ålder.

Främst vill vi hylla honom för det bruk han gjort av sin långa stund på jorden.

Jan Myrdal har fått många gåvor av livet: ovanlig begåvning, en särdeles intellektuell bakgrund, rika möjligheter över huvud taget. Med allt detta hade han kunnat få både rikedom och makt, eller en bekväm och sorglös tillvaro.

I stället har han valt den refraktära linjen. Oupphörligt skriver och verkar han i den radikala europeiska tradition han tidigt bekände sig till. Må han fortsätta att öppna våra ögon och vårt förstånd för alla de sammanhang som han med sin klarsyn och enorma beläsenhet är så väl förtrogen med.

Vi önskar honom för allas vår skull ytterligare många och goda arbetsår!

För Jan Myrdalsällskapet
  - Cecilia Cervin, sällskapets ordförande

 

Jan

Vi var på resande fot under några veckor tidigare i år för att tala om ditt författarskap, och i efterhand har jag märkt att mina starkaste minnen är ifrån stunderna mellan samtalen.

Dem då du för varje bokhylla eller antikvariat vi gick förbi scannade av böckerna du såg. Hur du tog dig tid att – för varje gång en främling stoppade dig på gatan – samtala och verkligen diskutera, resonera och lyssna till dem. Hur du läste bok på bok under tågresorna medan jag satt åksjuk i sätet tvärsemot, och för detta vill jag tacka dig.

För att du alltid öppnar när jag knackar på hos dig, ständigt i arbete och aldrig främmande för en tonic.

För mig är du just den evigt pågående tanken, den ihärdiga glädjen och den omåttligt stora viljan till att veta mer. En vilja som inte ens dem som föraktar dig som mest kan mäta sig med! Ditt livsverk kommer överleva både dig, mig, och mina barnbarns barn.

Tack för det och för all tonic, Stort Grattis!
  - Anton Honkonen, Varberg

 

Jan, gratulerar på födelsedagen och önskar dig många produktiva år till.
  - Dan Israel, Leopard förlag

 

Tack, Jan, för att du finns. Vem skulle tipsa om alla dessa spännande och okända böcker om inte du? Vem skulle hålla uppe ribban för kritiskt tänkande om inte du? Vem skulle med sin ofantliga arbetskapacitet få oss alla yngre att rodna av skam om inte du?

Jag hoppas verkligen att du har många goda år kvar, om inte annat så för att jävlas med dom som önskar dig i graven och som hela tiden försöker tysta dig. Det är aldrig för sent att ge upp, som Euskeferat säger. Det är för tidigt.
  - Stefan Lindgren