Gunnar Myrdal tilldelas postumt hederstecken av Bangladesh

Gunnar Myrdal har posthumt tilldelats ett erkännande för sitt stöd till Bangladeshs befrielsekrig. I huvudstaden Dhaka kommer en ceremoni att hållas 27 mars för att ära utländska vänner som gav sitt moraliska eller materiella stöd.

Eftersom Gunnar Myrdal har avlidigt har regeringen i Bangladesh inbjudit sonen Jan Myrdal att representera sin far vid ceremonin.
Jan Myrdal är inbjuden att 26 mars delta vid en lunch som utrikesministern ger i Dhaka, att delta i en mottagning hos landets president, Zillur Rahman, och att delta vid en mottagning med anledning av landets självständighets- och nationaldag.

Dagen efter överlämnar presidenten och premiärminister Sheikh Hasina ärotecknet i parlamentsbyggnaden. Det blir en mottagning på preminiärministerns kontor och hon ger en middag.

I sin inbjudan skriver utrikesminister Dipu Moni att han som sammankallande i National Committee to Honour Foreign Friends of the Bangladesh Liberation War är medveten om att "er fars stöd kom vid en kritisk tidpunkt när vi stod emot barbariska grymheter och det värsta folkmordet i världshistorien" och att han "bidrog till att ett suveränt Bangladesh slutligen kunde uppstå".

"Vi är medvetna om det faktum att vårt beslut att formellt erkänna er fars bidrag kommer fyrtio år efter att vi uppnått självständighet; men denna försummelse rättas till idag för all framtid inför eftervärlden och kommande generationer."

Det var 1971 som Bangladesh fick sin självständighet från Pakistan efter nio månaders krig, tio dagar efter att den indiska armén ingrep i kriget.