Jan Myrdal hemma efter Indienresa

Jan Myrdal är hemma igen efter en Indienresa på tre veckor. Han har rest runt för att presentera sin bok om landet. Vid hemkomsten var han trött efter ett ansträngande reseprogram, men nöjd med resultatet.

Den engelskspråkiga boken ska ges ut i en andra indisk upplaga – även för att redigeringsmisstag och -anvisningar finns mitt i texten. Därmed finns Röd stjärna över Indien utgiven på fem språk, förutom på engelska, som den är skriven på, även svenska, norska, tyska. italienska och bengali. Senare i år kommer den också som e-bok på svenska och engelska på Leopard e-bok.

Men förberedelser pågår också för översättningar till och utgivning på hindi, panjabi, telugu och tamil. Det är språk som alla krymper svenska till en dvärg. Enbart bengali talas av långt över 200 miljoner, varav över 120 miljoner i Bangla Desh, 90 miljoner i Bengalen i Indien, och flera hundratusen i andra länder. Hindi är ännu större och den utgivningen lär ligga närmast i tiden. Rättigheterna till boken hanteras av Leopard förlag.

De större städer Myrdal besökte under resan var Kolkata (tidigare Calcutta), Hyderabad, New Delhi och Ludhiana i Punjab. Flygresorna blev både långa och många. Förutom på bokpresentationer på dessa platser var Myrdal med om många små möten med vänner och intresserade som ofta frågade om läget i Europa under den pågående krisen. Lenin var ett ämne i sammanhanget och åhörarna undrade vilken inställning arbetarklassen intar.

RedStarOverIndia

Ett tema i Jan Myrdals Red Star over India är den indiske nationalisten Subhash Chandra Bose som i kampen för ett fritt Indien under andra världskriget hade förbindelser med både Tyskland och Japan, bägge fiender till Storbritannien. Det blev också ett diskussionsämne under Myrdals indienbesök nu. Likaså diskuterades hans besök för två år sedan då han vandrade i de stora skogarna i Dandakaranya med naxalitgerillan. Då träffade han bland andra generalsekreterare Ganapathy och andra ledare för det underjordiska Communist Party of India (Maoist). Efter Myrdals besök har de hittills inte tagit emot fler utifrån.

Ett av talen Jan Myrdal höll i New Dehli nu kan läsas här. Let's Stand Against the Indian State's War on People. Mötet organiserades av ICAWPI.ORG, International Campaign Against War on the People in India.

På Youtube.com finns också en intervju med Myrdal i Kolkata. Den ligger där i fem delar:

Del 1 Del 2 Del 3 Del 4 Del 5