Medlemsbrev från Jan Myrdalsällskapets stämma och minnesdag

Söndag 18 juli hölls årsstämma såväl som minnesdag för Jan Myrdal i Jan Myrdalbibliotekets trädgård. Styrelseordförande Arne Andersson rapporterar från dessa begivenheter.

Arstamma 2021 Arne OAS2996

Arne Andersson. Foto: Olle Asp

Årsstämma och Minnesdag söndag 18 juli

Stämman startade kl. 11:00. Till ordförande valdes Bertil Kilner och till sekreterare Ulf Nilsson.

Efter valen består styrelsen av:
Arne Andersson (ordförande)
Ingemar Albertsson
Robert Modigh
Elisabeth Hallin
Stig Thörnqvist
Jannika Fahlander
Lennart Wiborgh

Suppleanter:
Cecilia Cervin
Stefan Arvidsson
Magnus Johansson

Avgått har Mattias Cederholm. Styrelsen riktar här ett stort tack för ditt bidrag till Jan Myrdal sällskapets styrelsearbete. Vi hälsar Magnus Johansson välkommen till styrelsen.

Stämman genomfördes i god ordning, frågor besvarades och diskuterades. Konstnären Dag Källman höll ett tal om sin relation till Jan och överlämnade en målning av Jan Myrdal till Biblioteket.

Klockan 14:00 vidtog Minnesdagen för Jan Myrdal.

Jag inledde med att påminna om två medlemmar som planerade att närvara vid minnesdagen, Sköld Peter Matthis och Peter Curman. Båda har varit med i sällskapet och styrelsen, båda har på kort tid lämnat livet. Trädgården fylldes av människor som ville hedra Jans minne. Sittplatserna tog slut, vi fick hämta de köksstolar som fanns i biblioteket. Minst ett femtiotal hade anslutit.

Ett tack riktades till Emilia från arvingarna Eva och Janken Myrdal med en summa på tio tusen kronor. Emilia har hjälpt Jan med matlagning, tvätt, städning och bad. Emilia har även bidragit med nybakad tårta och tilltugg vid våra sommartillställningar i samband med Jans födelsedag, så även i år. Ett stort tack Emilia.

Sista mötet med Jan Myrdal.
Den 24:e oktober hade vi styrelsemöte, efter mötet träffade vi Jan som vanligt. Vi brukar samlas kring ett glas vin, diskutera de mest skilda ämnen. Vi satt till framåt elva på kvällen. Jan hade då svårigheter att ta sig upp ur fåtöljen. Jag hjälpte honom till sängen, där blev han sittande, måste vila. Sedan kom Jan ner i sängen, konditionen var inte den bästa. Jan blev under veckan sämre, togs till sjukhus och avled fredagen den 30:e oktober 2020.

Benny Larsson, arkivarie, höll det första minnestalet. Benny var på plats och arbetade i biblioteket Jans sista dagar. Kinas Generalkonsul kom som andra talare. Han överlämnade en gåva till sällskapet i form av ett Diplom. Detta som tack för Gun Kessles och Jan Myrdals insatser för förståelsen och kunskapen om Kina. Boken som blev resultatet av detta arbete ”Rapport från Kinesisk by” kommer nu att ges ut i Kina. Generalkonsuln höll ett tal om vikten av ett kulturellt utbyte mellan Sverige och Kina. Kinas ambassadör som förhindrats att närvara sände sitt tal och generalkonsuln läste upp detta för de församlade. (Talet finns att läsa på vår hemsida.)

Övriga talare var:
Carl Henrik Svenstedt
Karin Rosenqvist
Cecilia Cervin
Per Arne Skansen
Jan Åke Karlsson
Lasse Diding

Dagen avslutades med knytkalas, grillning, och många spännande samtal. Under dagen såldes böcker och nya medlemmar anslöt till sällskapet. Våra medlemmar är vår framtid.
En bra, lyckad stämma, och en rik minnesdag.

 

Arne Andersson
070-373 98 51
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Arsstamma 2021 Arne Ulf Bertil OAS2993

Arne Andersson, Ulf Nilsson, Bertil Kilner. Foto: Olle Asp

Arsstamma 2021 Dag Kallman OAS3037

Dag Källman donerade ett konstverk till Jan Myrdalbiblioteket. Foto: Olle Asp

Minnesstund 2021 OAS3048

Arne Andersson inledde minnesdagen, som hade samlat en rejäl skara i Jan Myrdalbibliotekets trädgård. Foto: Olle Asp

Minnesstund 2021 Gu Hui kinesisk medalj OAS3104

Generalkonsul Gu Hui. Foto: Olle Asp

Minnesstund 2021 kinesisk medalj Jan Myrdal OAS3195 2

Medaljen Jan Myrdalsällskapet tilldelats av Kina. Foto: Olle Asp

Minnesstund 2021 Diding OAS3180

Lasse Diding. Foto: Olle Asp

Minnesstund 2021 Svenstedt Gu Hui OAS3110

Carl Henrik Svenstedt. Foto: Olle Asp

Minnesstund 2021 Jan Ake Karlsson OAS3156

Jan-Åke Karlsson. Foto: Olle Asp