Så här står det till med arbetet på Jan Myrdalbiblioteket

 –Det är ett unikt arbete som pågår. Och nästan alla planerade arbetspass i biblioteket är fullbokade med folk som frivilligt och obetalt vill hjälpa till.

Så rapporterar här Per Axelson om Jan Myrdalbiblioteket i Varberg. Han är ankare i den växande organisation som ska se till att alla 50.000 böcker som Jan Myrdal donerat registreras och blir sökbara. Biblioteket är ovanligt, även på grund av att där finns många böcker som inte finns på andra svenska bibliotek.

För bilder från arbetet, se här: Ett av många arbetspass på Jan Myrdalbiblioteket.

Pelle säger 10 mars (siffror blir ju inaktuella när arbetet fortsätter):

Över 5 000 titlar i Jan Myrdalbiblioteket har nu registrerats eller katalogiserats i Libris, det nationella bibliotekssystemet. Därmed har ungefär en tiondel av beståndet blivit sökbart över hela världen.

Projektet går på tvärs mot rådande ström. I en tid då det är vanligare att bibliotek läggs ner än startas, har Jan Myrdalsällskapet tagit på sig uppgiften att göra beståndet i Jan Myrdals bibliotek tillgängligt via Libris. Det rör sig om cirka 50 000 titlar, varav många inte finns på något annat bibliotek i Sverige. Utgår vi från de ämnesområden som nu katalogiserats är det cirka 15-20 procent av alla titlar som enbart finns i detta bibliotek. För en del avdelningar, till exempel Indien, är det närmare 50 procent. En del av dessa finns överhuvudtaget inte på något bibliotek i västvärlden.

För insamlade pengar har Jan Myrdalsällskapet köpt in datorer och skrivare, projektor, arbetslampor och kontorsstolar. En del av de insamlade medlen har investerats i material för att få en god ordning i hyllorna.

Det är ett unikt arbete som pågår. Allt arbete är frivilligt och oavlönat. Erfarna bibliotekarier arbetar sida vid sida med nybörjare. Alla deltagare får en introduktion i hur arbete går till, en manual har framställts särskilt för denna uppgift och under alla arbetspass finns en handledare på plats.

Många av deltagarna är pensionärer vilket gjort att en del arbetspass kan genomföras på vardagar. Det finns helgpass (lördag/söndag) och pass på vardagar på 3-5 dagar. För närvarande är alla pass till och med 1 maj fullbokade, med ett undantag: 1-4 april. Till det passet är alla välkomna att anmäla sig.

Arbetet kommer att fortsätta även i sommar och vi utformar nu ett arbetsschema för maj-augusti. Då hoppas vi att alla som deltagit hittills och skaffat sig kunskap och rutin vill komma tillbaka. Men vi vill gärna ha med fler i arbetet. Det är en extra bonus att få vara i Varberg under sommarsäsongen.

Så snart sommarschemat är klart får du möjlighet att boka in dig på arbetspassen.
Du får inte betalt för arbetet men Sällskapet står för reskostnader och boende i Varberg.

För att hålla nere reskostnaderna ser vi gärna att folk i Västsverige hör av sig. Men låt inte det avhålla dig som bor i andra delar av Sverige från att anmäla dig. Alla krafter behövs.

Vill du vara med, anmäl dig till
Per Axelson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.