På besök hos Citroenklubben

Läs om Jan Myrdals och Arne Anderssons besök hos Svenska Citroenklubben.

RESERAPPORT Norberg 2016-06-03.

Screen_Shot_2016-06-05_at_17.46.28.png

Efter en inbjudan från Lillcittra-sektionen inom Svenska Citroenklubben beger vi oss, Jan och jag från Norberg- Fagersta mot Borensberg. Vi har sedan en tid undersökt möjligheterna att köpa loss den lill cittra som Jan och Gun färdades i under sin resa i Afghanistan 1958, bilen är från 1956 och finns i Västerås men är ej till salu. Nu har jag hittat och köpt loss en kaross med ram, hjul och dörrar som jag rostbehandladt och lackerat, och plockat samman till något som liknar en bil, detta med Lasse Didings ekonomiska stöd.

Bilen är nu redo för transport till Varberg där den skall placeras på bibliotekets tak till glädje för alla betraktare.

När vi kommer fram till mötesplatsen, Nääs kursgård visar det sej att alla är ute på tur och just nu har lämnat Övralid, vi kör in till Motala motormuseum för att möta karavanen av lillcittror, där vi möter Petter Mannerheim i sin cittra han har erbjudit oss nattlogi.

På musset hittar vi mekanolådor av tysk tillverkning och kommer in på vikten av att visa Jans mekano utställning. 

Tillbaka till kursgården tittar vi på bilar, löser och diskuterar problem som är sällsynta på dessa förnämliga konstruktioner, enligt, ju färre finesser som finns på en bil desto mindre problem kan uppstå. Vi synar bilparken som består av 26 stycken 2cv, en AK400, en Acadiane och ett Hy-skåp, vi är mättade av bilupplevelser och upplyftande samtal.

Klockan 17.00 årsmöte i en välfylld lokal, demokratins vagga är föreningslivet det besannas åter, vi var ett femtiotal vid årsmötet som förflöt under god ordning leddes av ordförande Ole Fjelde . Under dagen cirka sextio som besökte träffen.

Screen_Shot_2016-06-05_at_17.50.15.png

Efter årsmötet var det vår tur, jag presenterade sällskapet och möjligheten att bli medlem. Därefter tog Jan över och berättade om resan i Afghanistan tillsammans med Gun. Om färder över berg och floder och om åtskilliga punkteringar. Under vindrutan finns en öppningsbar lucka, så vid stark värme tog Gun sin klänning upp över ratten och ventilationen blev god, frågor om bil och vedermödor tog vid. Jan berättade om det stolta folk som de mötte under sin resa, alltid blev dom väl mottagna. Noteras bör att man alltid skall vara obeväpnad, är man beväpnad har man inte goda syften, och kan råka illa ut. Det har ockupations makterna fått lära sej, såväl sovjet som USA och även Sverige som deltagit i detta orättfärdiga krig, som slagit sönder landet och skapat motsättningar som kommer att ta lång tid att hela.

Vi sålde elva böcker ”Resa i Afghanistan” och fyra ”När gatan tog mediemakt”  flera hade egna böcker med för att få Jans namnteckning.  En för oss lyckad och stimulerande dag. Vi lovade inbjuda klubben vid invigningen av lillcittran på bibliotekets tak och då med en visning av biblioteket och visning av sällskapets arbete.

Vid dagens slut reste vi med Petter Mannerheim till Söderköping för övernattning, där bjöds vi på ostar och rosévin. Söndag återresa och samtal om lite av vart, om sällskapets roll och framtid.

Arne Andersson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.