Myrdal talar i GT om Korea och sverigedemokraterna

Jan Myrdal uttalar sig i GT 8 april 2013 om krigshotet kring Korea. Tidningens rubrik på hemsidan är

"Utan atombomb hade Nordkorea slukats nu"

Göteborgstidningen GT som ägs av Expressen och har sin hemsida samordnad med ägarens ger denna förklaring till hur Myrdal resonerar bakom rubrikformuleringen.

"Jan Myrdal menar att det är en otäck sanning att de länder som har kärnvapen, som till exempel Pakistan, Indien eller Israel, är tryggade mot anfall i större skala.

- Det är en av orsakerna till att Nordkorea har överlevt. Kom ihåg att det aldrig har skrivits ett fredsfördrag med Sydkorea. Jag tror inte att Förenta staterna någonsin har förlåtit att Nordkorea överlevde kriget på femtiotalet, säger Jan Myrdal."

Överhuvudtaget är materialet kortfattat och den vidhängande videon starkt redigerad.

Artikeln är en allmän presentation av Myrdal och Jan Myrdals pris - Leninpriset och Robespierrepriset. I videon finns bland annat ett resonemang om sverigedemokraterna.

En reporterröst säger "Han tar också upp sin syn på sverigedemokrater och hur Sverige hanterar flyktingar." Där säger "den ständige debattören" att sverigedemokraterna försöker överta en hel del folkhemsretorik och att de har rätt i kritiken mot de svenska militärinsatserna (antagligen menas Afghanistan). Likaså säger han att de är förnuftiga när de säger att pengarna som används för de flyktingar som kommer hit med hjälp av maffiaorganisationer skulle göra bättre nytta i FNs flyktingverksamhet. Eventuella synpunkter på sverigedemokraternas politik i övrigt finns inte med i videon som är 1:58 minuter lång.

Läs och lyssna på GT/Expressens hemsida.

Jan Myrdal skriver på sin blogg i ämnet Korea och bomben.