Hylla Myrdals 85 år - men arbeta!

Jan Myrdal fyller 85 år den 19 juli. Hans sällskap vill hylla honom denna dag.

Jan Myrdalsällskapets ordförande Cecilia Cervin skriver här.

Jan Myrdal fyller 85 år den 19 juli. Hans sällskap vill hylla honom denna dag.

Inte främst för hans aktningsvärda ålder; den är inte unik – medellivslängden lär närma sig 90 år för både män och kvinnor i Sverige. Födelsedagar tycks honom främst som en familjeangelägenhet och han firar den därför med sin hustru på annan ort.

Nej, hyllas skall han, inte för sitt långa liv utan för det bruk han har gjort – och gör – av det. I runda slängar fyller hans verk nu 70 år och det är tämligen unikt. Publicerad blev han väl först vid sjutton års ålder, men politiskt medveten långt tidigare och skrev, det gjorde han, flitigt. Med järnhård arbetsdisciplin har han fyllt volym efter volym med till synes skiftande innehåll, i alla fall skiftande former, men hela tiden med samma refraktära inriktning: att avslöja orättvisor och förtryck och därmed arbeta för rättvisa och fred. Motstridig och omstridd är han, står utanför akademierna, men med mer vetenskaplig akribi än många akademiker. ”Gå till läggen” är hans oftast upprepade maning till fåkunniga läsare (och ”citera korrekt!”) underförstått till okunniga och illvilliga skribenter.

Just denna hans kunnighet, beläsenhet och möjlighet att själv ”gå till läggen” finns manifesterad i hans väldiga bibliotek, det som nu befinner sig i Varberg och som behöver packas upp, med början nu i dagarna. Här har vi alla en möjlighet att praktiskt och påtagligt fira hans födelsedag med att hjälpa till att få hans arbetsredskap tillgängligt igen efter flytten.

Jan Myrdal-fans i hela Sverige: låt oss förena oss i en värdig födelsedagshyllning i föremålets anda:

Först hårt arbete, bättre än högtidstal!

Sedan fest tillsammans!

Cecilia Cervin, litteraturvetare

♦♦♦♦

PS Den som med kort varsel kan och vill följa Cecilias uppmaning redan 18-20 juli kan anmäla sig till Per Arne Skansen, per mejl Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller mobil 070-3973104