Jan Myrdal på plats i Varberg

Efter att böckerna  och samlingarna flyttats från Skinnskatteberg under ett halvårs tid kom så i midsommarveckan Jan Myrdal själv med sitt bohag till huset på Snidaregatan 20 i Varberg. Här är hans nya bostad och här ska inrättas Jan Myrdalbiblioteket till hans och andras båtnad.

Jan Myrdalsällskapets ”flyttgeneral” Per Arne Skansen rapporterar.

Efter att böckerna och samlingarna flyttats från Skinnskatteberg under ett halvårs tid kom så i midsommarveckan Jan Myrdal själv med sitt bohag till huset på Snidaregatan 20 i Varberg. Här är hans nya bostad och här ska inrättas Jan Myrdalbiblioteket till hans och andras båtnad.

Efter någon timme var datorn uppkopplad, och Myrdal i arbete. Bostaden på tre rum och kök innehåller bland annat referensbiblioteket med upplagsböcker, ordböcker samt Myrdals egna verk i olika upplagor och översättningar.

100_1468

Arbetsrummet. Myrdal
katalogiserar de grafiska
bladen från Pariskommunen
för en kommande utställning.
Foto: Per Arne Skansen

Huset är en vacker tegelfastighet i centrala Varberg, fem minuters promenad från Stora Torget. Det innehöll ursprungligen fyra lägenheter, varav en nu är Myrdals bostad. De tre övriga är hopbyggda med varandra och med den ljusa vindsvåningen samt källarplanet, och i dessa utrymmen kommer biblioteket och övriga samlingar att rymmas.

100_1473

Från vardagsrummet. En del
av uppslagsböckerna
och skivsamlingen.
Foto: Per Arne Skansen


Jan Myrdalsällskapet har fått hela biblioteket som gåva från Myrdal, och flytten till Varberg har blivit möjlig tack vare generösa satsningar från Henning Mankell och Lasse Diding som gemensamt står för huset och hyr ut det till Jan Myrdalsällskapet.

Det är medlemmar i sällskapet och andra intresserade som genomfört hela flytten, allt under planering och ledning av styrelsemedlemmen Per Arne Skansen. En flyttfirma hade kostat en halv miljon. Det blir dock fortsatta insater av frivilliga krafter. Närmast på programmet står att under juli och augusti packa upp de böcker som skall finnas i den blivande stipendiatbostaden, som angränsar till Myrdals bostad. Det rör sig bland annat om 42 meter litteraturhistoria och det stora Indien-biblioteket som deponerats till samlingarna av Eva Myrdal.

* * *

IMG_2059

De gamla grindarna från Fagervik i Mariefred visade sig passa perfekt i grindhålet på Snidaregatan.
Foto: Per Arne Skansen

♦ Per Arne Skansen:

Visst har jag hjälpt kompisar att flytta förr, men inget kan jämföras med att organisera denna Myrdals flytt till Varberg. Tillsammans med Myrdal började jag i november 2011 med att mäta upp hela biblioteket i Östra Björkviken, avdelning för avdelning. Det tog närmare två dagar att gå igenom de sex husen, och summeringen slutade på 1060 hyllmeter. En dryg kilometer böcker… Därtill stora samlingar med grafik och annan konst, föremål, mattor och möbler som Myrdal och Gun Kessle samlat på sig under sina många resor.

En genomgång med Lasse Diding av huset i Varberg visade att allt faktiskt skulle få plats, och det utan att böckerna behöver stuvas alltför tätt. Lasse satte igång att skaffa Billy-bokhyllor från IKEA, som kapas och anpassas så att rummen får heltäckande hyllväggar. Garageinfarten byggs över vilket skapar mer utrymme för hyllor i källarplanet.

Hur packar och transporterar man en kilometer böcker? För en mindre boksamling duger bärkassar, men här skulle det bli helt ohanterligt – det gäller ju att kunna stapla väl under transport och magasinering. Vanliga flyttkartonger med böcker knäcker ryggen på den som försöker lyfta. Vi hittade dock en mindre modell (46x33x35 cm) som rymmer ungefär 20 kg böcker.

Under vintern och våren har många medlemmar i sällskapet ställt upp för att packa och köra böckerna till Varberg. Det har blivit sex helger med såväl hårt arbete som trevlig samvaro och diskussioner. Vi har fyllt ettusenfemhundra kartonger med böcker. Lättare saker gick i vanliga flyttkartonger. Några hundra papperskassar blev det också, med böcker i större format och inbundna tidskrifter. Allt som allt någonstans mellan 30 och 35 ton.

IMG_2050

Det sista flyttlasset på väg. Myrdal, Per Arne Skansen och Peter Dalgren.
Foto: Agneta Johansson

Det blir ett spännande bibliotek som ställs upp i Varberg. En boksamling med historia, politik, teknik, litteratur, konst och mycket annat som återspeglar Jan Myrdals och Gun Kessles intressen, deras resor, ja deras liv som skriftställare och konstnär. Här finns böcker och samlingar som man inte hittar någon annanstans. Vi som var med och packade ner ser fram emot att få se samlingen uppställd igen i huset på Snidaregatan. Även här kommer sällskapets medlemmar att utföra det mesta av arbetet.

Biblioteket består av cirka 50 000 volymer, men den enda katalog som hittills har funnits är den i Myrdals eget huvud. För att även vi andra skall kunna hitta bland böckerna krävs en katalogisering, som vi hoppas skall kunna göras i samarbete med Bibliotekshögskolan i Borås. På så sätt blir detta unika privatbibliotek tillgängligt för såväl forskare som andra intresserade.