Skriv ut denna sida

Prisutdelning med stämma och fest i Varberg

10 april 2011

Klang och jubel var det i Varberg när Jan Myrdals litterära pris för 2011 delades ut 9 april. Filmaren Maj Wechselmann fick sitt Jan Myrdals stora pris - Leninpriset, medan journalisten och solidaritetsaktivisten Martin Schibbye inte kunde ta emot sitt Jan Myrdsals lilla pris - Robespierrepriset, eftersom han befann sig på arbetsresa i Sydöstasien. Prisutdelare var Cecilia Cervin, Jan Myrdalsällskapets ordförande.

Till prisutdelningsfestligheterna på den fullsatta Varbergs teater bidrog också orkestern Guldapan och sångaren Mikael Wiehe. Publiken kände sig väl hemmastadd med dem: Wiehe som dagen efter fyllde 65 och under fyrtio års arbete hunnit med ca 4.000 offentliga konserter. Och Guldapan för sin stil och repertoar, som anstår Jan Myrdalsällskapets nutida svar på Hoola Bandola Band. Många i publiken, som hade kunnat vara föräldrar eller far/mor-föräldrar till de unga musikanterna, kände igen sin ungdoms proggmusikstil.

På kvällen fortsatte festligheterna på Hotell Gästis med middag, samvaro och ytterligare musikunderhållning av suveräna artister från Göteborg, Bernt Andersson, Karl-Gunnar Malm, Lucas Stark, Livet Nord och Maria Stellas. Ett åttiotal medlemar i Jan Myrdalsällskapet fröjdade sig.

På programmet i övrigt stod en visning på teatern av Maj Wechselmanns senaste film, "Det är upp till dig!". Det var första offentliga visningen överhuvudtaget eftersom inga biografkedjor har beslutat sig för att visa den. Enda gången den visats tidigare var vid en pressvisning med den alldeles färska 80-minutersfilen, men då kom inga mediarepresentanter. Frågan är alltså om Maj Wechselmann, som nu prisats för sin olydighet, kommer att straffas för den genom bojkott i massmedia? I sitt tal påpekade Jan Myrdal att andrahandsbetydelsen i Svenska akademins ordbok för "olydig" är "som icke visar skyldig lydnad mot överheten eller laglig ordning". Mot en sådan bojkott förslår inte Leninprisets 100.000 kr långt.

2011scenYB_5818
Maj Wechselman svarar på tilltal under prisceremonin för 2011 års Leninpris. Jan Myrdal, Cecilia Cervin och Roy Andersson avvaktar. Foto Yvonne Blank.

 

Filmen handlar om inbördeskrig, massakrer, folkfördrivning och svält som följt i spåren efter de internationella oljebolagens krav på rätt att leta olja i södra Sudan och i Ogaden i Etiopien och därmed följande krav på regeringarna att göra det "i säkerhet". Den svenska koncernen Lundin - där utrikesminister Carl Bildt under flera år suttit med i styrelsen - uppmärksammas särskilt bland dessa oljebolag.

"Det är upp till dig" är en fortsättning på Maj Wechsemanns förra film om Carl Bildt, "En trovädig man?" Möjligen kan den nya titeln vara svar på den förra.

Maj Wechselmanns filmer kan beställas på hennes hemsida: http://www.wechselmann.se/kontakt.html.

Mikael Wiehe, som dagen efter fyllde 65 år, drog mycket folk i Varberg. Det var inte bara Jan Myrdalsällskapets medlemmar som fyllde teatern. När Mikael Wiehe blev ombedd att komma till prisutdelningsceremonin tackade han först nej. Han skulle träffa barnbarn. Men när han fick samanhanget klart för sig ändrade han planerna.

På scenen i Varberg började han med att svära över Lasse Diding, festarangör, hotellägare och styrelsemedlem i sällskapet, som hade presenterat honom för publiken. Lasse Diding hade nämligen snott knorren han tänkt använda i sin egen inledning: Av alla författare som Wiehe läst är det fem som han alltid återvänt till och med otålighet väntat på deras nästa bok. Av de fem är två svenskar: Jan Myrdal och Sven Lindqvist.

Men han hade fler Myrdalanekdoter i bakfickan och citerade ingressen i en Expressenartikel från 12 augusti 1971:

"Hoola Bandola är popbandet som har Jan Myrdal som förebild.

-Fast det dröjer nog till 1980 innan våra texter är lika bra, skrattar ledaren Mikael Wiehe, 25."

Under lördagen hölls också Jan Myrdalsällskapets ordinarie årsstämma. Ny i styrelsen är Per Arne Skansen.

Relaterade artiklar (efter tagg)