Skriv ut denna sida

2016 års pristagare: Mikael Nyberg och Sápmi Sisters

27 januari 2016

Jan Myrdalbibliotekets stora pris 2016 går till författaren och redaktören Mikael Nyberg, 
och det mindre priset till Sápmi Sisters - systrarna Maxida och Mimie Märak.

Jan Myrdalsällskapets styrelse har beslutat att Jan Myrdalbibliotekets stora pris - Leninpriset för 2016 ska tilldelas Mikael Nyberg med motiveringen:

”Mikael Nyberg är en av vårt lands skarpaste kritiker av det kapitalistiska systemet och av hur människor offras i den ständigt uppskruvade vinstjakten. Mikael har som författare och redaktör för tidskriften Clarté med ovanlig skärpa och insikt skildrat ett allt hårdare arbetsliv och rovdrift på människor. Han har kartlagt hur en av det svenska folkets viktigaste gemensamma tillgångar, järn­vägen förskingrats och sålts ut till riskkapitalister och multinationella bolag.

Han har envist och uthålligt i Lenins anda med "konkret analys av konkreta förhållanden" gett oss unik ny kunskap och inspiration i den nödvändiga kampen för en ny och bättre värld.”

 

Mikael Nyberg                                                                                          Foto: Anna-Lena Löfberg

Jan Myrdalsällskapets styrelse har samtidigt beslutat att Jan Myrdalbibliotekets lilla pris - Robespierrepriset för 2016 ska tilldelas Sápmi Sisters – Maxida och Mimie Märak – med motiveringen:

”… för deras entusiastiska, envetna och slagkraftiga kamp för förtryckta minori­teter mot de ekonomiska särintressen som hotar deras försörjnings­möjligheter och frihet att välja sin egen livsform. Sin protest gestaltar de, med inspiration från folkliga traditioner så vitt skilda som jojk och afrikansk folkmusik till en personlig och sant folklig konstform.”

Sápmi Sisters - Mimie och Maxida Märak                                                                     Foto: SvT

Prisutdelningen äger rum lördagen den 9:e april 2016 på Varbergs teater och består förutom av ära och diplom också av en summa pengar. Prissumman för Jan Myrdal­bibliotekets stora pris - Leninpriset är 100 000 kronor och för Jan Myrdalbibliotekets lilla pris - Robespierrepriset 10 000 kronor.

Det stora priset skall tilldelas författare/konstnärer som uthålligt arbetar i Jan Myrdals mot överheten upproriska anda och det lilla priset till yngre författare/konstnärer, som arbetar i samma anda.

Tidigare pristagare till det stora priset är Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall, Jan Guillou och Mikael Wiehe. Det lilla priset har tidigare tilldelats Kajsa Ekis Ekman, Martin Schibbye, Jenny Wrangborg, Gabriela Pichler, Eja Hetekivi Olsson och Sara Beischer.

---

Anders Romelsjö var snabbt ute i sin blogg med en hyllning till Leninpristagaren Mikael Nyberg. Där skriver han också om tidskriften Clarté, Lenin och Robespierre och om Jan Myrdal och Jan Myrdalbiblioteket i Varberg. Klicka här och läs en bit ned på sidan.

Mimie och Maxida framträdde 24 november 2015 i TV-programmet Gomorron Sverige. Se inslaget här tills 24 november 2016. Eller se den dokumentärserie om Sápmi Sisters som SVT2 sände november-december 2015.

Relaterade artiklar (efter tagg)