Skriv ut denna sida

Mikael Wiehe och Sara Beischer blev 2015 års Lenin- och Robespierrepristagare

12 januari 2015

Pressmeddelande 2015-01-12:
Jan Myrdals stora pris - Leninpriset till Mikael Wiehe 
och Jan Myrdals lilal pris - Robespierrepriset till Sara Beischer.

mwiehe mars2013 henrik isaksson2 SaraBeischerIdhaLindhagl
Foto: Henrik Isaksson Foto Idha Lindhag
www.mikaelwiehe.se www.sarabeischer.se
   

Jan Myrdalsällskapets styrelse beslutade 2015-01-11 att Jan Myrdals stora pris - Leninpriset för 2015 ska tilldelas musikern, textförfattaren och kompositören Mikael Wiehe med motiveringen:

"I mer än 40 år har Mikael Wiehe från scen och barrikad förenat musik och politik. 
Hans konsekventa arbete mot imperialism, rasism och fascism, och rakryggade hållning mot maktens män och kvinnor, är ett föredöme för oss alla. Hans sånger om kämpande folk, orättvisor och om livet självt, som både en, två och tre generationer bär med sig, har förenat poesin med den stora uppgiften att förändra världen. Det har gett honom en framträdande plats i den moderna svenska musikhistorien och i allas våra hjärtan." 

Jan Myrdalsällskapets styrelse har samtidigt beslutat att Jan Myrdals lilla pris - Robespierrepriset för 2015 ska tilldelas författaren Sara Beischer med motiveringen: 

"För ett ungt författarskap som går emot den individualistiska strömmen och med stolthet, kärlek och respekt ger röst åt arbetarklassen och vardagens osynliga hjältar.
Med säker blick skildrar hon en ung människas väg från att se arbetet som ett nödvändigt ont till yrkesstolthet, empati och engagemang.
Hennes skildring av skolan, som skall vara för alla, men där klass och ursprung spelar så stor roll, ger oss hopp, då hon visar att ingenting – trots allt – är helt förutbestämt.
Sara Beischers romankonst är ett vitalt bidrag till en arbetarlitteratur för vår tid."

Priserna delas ut av Jan Myrdal personligen lördagen den 18:e april på Varbergs teater och består förutom av ära och diplom också av en summa pengar. Prissumman för Jan Myrdals stora pris - Leninpriset är 100 000 kronor och för Jan Myrdals lilla pris - Robespierrepriset 10 000 kronor. Det stora priset tilldelas en författare/konstnär som uthålligt arbetar i Jan Myrdals mot överheten upproriska anda och det lilla priset till en yngre författare/konstnär, som arbetar i samma anda.

Tidigare pristagare till det stora priset är Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall och Jan Guillou.

Det lilla priset har tidigare tilldelats Kajsa Ekis Ekman, Martin Schibbye, Jenny Wrangborg, Gabriela Pichler och Eija Hetekivi Olsson.

För mer information ring Jan Myrdalsällskapets ordförande Cecilia Cervin, 076-185 79 74.

Mikael Wiehe reagerade på nyheten om priset med ett snabbt pressmeddelande:

Jan Myrdal är en av de författare som betytt mest för mig i mitt liv. Det är också Sven Lindqvist. Mattias Gardell var en av de första i Sverige att varna för det utbredda bruket av tortyr i "kriget mot terrorismen". Maj Wechselmann är svensk dokumentärfilms Grand Dame och Roy Andersson en av Sveriges internationellt mest kända regissörer. Maj Sjöwall och Jan Guillou tillhör våra mest lästa författare. Alla har de tilldelats Jan Mydalsällskapets Stora pris. Tillsamman med Eija Hetekivi Olsson, Martin Schibbye, Jenny Wrangborg, Gabriela Pichler, och Kajsa Ekis Ekman bildar de en sorts kulturens kommandotrupper, ständigt inblandade i skärmytslingar med överhet och etablissemang.

   Att Lars Diding, som står för fiolerna har gett det stora priset namn efter Lenin och det mindre namn efter Robespierre är naturligtvis en provokation! Och just provokationen är ju, som vi lärt oss av den senaste tidens fruktansvärda händelser i Frankrike, en omistlig del av demokratin och det öppna samhället. 

   Att ha tilldelats detta pris och att få tillhöra denna illustra skara är en evinnerlig ära!

Mikael Wiehe Malmö den 12 januari 2015

Och så här uttalade han sig i SVT Kultur; i Aftonbladet medan Gunnar Hökmark skrev så här i Expressen.

Relaterade artiklar (efter tagg)