2010 års fest i Varberg

thumb_kajsa-cecilia-roy
Pristagarna och i mitten sällskapets ordförande, från vänster Kajsa Ekis Ekman, Cecilia Cervin och Roy Andersson. Foto: Martin Erlandsson/HN
Jan Myrdalsällskapets årsstämma och prisutdelning av Jan Myrdals Lenin- och Robespierrepriser ägde rum i Varberg den 10 april.

Förutom Varbergsfolk drog festligheterna till sig gäster från hela Sverige och från Stockholm kom en chartrad buss.

Nära 250 personer deltog i prisutdelningsceremonin på Varbergs Teater. Programmet fick en pangstart med ett framträdande av Guldaporna, ett lokalt ”Blå tåget”, som drog upp temperaturen.

De följdes av Tomas Bolme, Anders Forslund och Stefan Ringbom, alla medlemmar i Fria Proteatern, som sjöng visor av Vladimir Vysotsky och några välkända nummer från Fria Proteaterns storhetstid, bland annat för att hedra den nyss bortgångne Gunnar Ohrlander som var en av gruppens textförfattare, tillika medlem av jan Myrdalsällskapet.

Jan Myrdal höll sitt tal till pristagarna. Sällskapets ordförande Cecilia Cervin utvecklade motiveringarna för styrelsens val av pristagare och presenterade dem. Kajsa Ekis Ekman mottog Jan Myrdals lilla pris - Robespierrepriset på 10.000 kronor och Roy Andersson det stora priset - Leninpriset på 100.000 kronor.

Pristagarna tackade med spontana, inspirerade tal och fotograferna fyllde scenen.

Efter det nästan tre timmar långa programmet höll Jan Myrdalsällskapet årsstämma på Hotell Gästis. Därefter fick hotellgästerna tillfälle att njuta av det fantastiska Leninbadet.

Kvällen avslutades med en festmiddag på Gästis med toppunderhållning av Lucas Stark och K-G Westman, för kvällen omdöpta till Leninz, med gitarrer, kontrabas och sång som så småningom kompletterades av Anders Forslunds kontrabas och en ljuvlig fiol. Anders och Stefan Ringbom sjöng ytterligare några sånger när Leninz tog paus.

Fram på nattkröken visade Roy Andersson sin favoritfilm Cykeltjuven och kommenterade scener ur den.

Det blev en utomordentligt givande helg. Sällskapet fick ett antal nya medlemmar och Lasse Didings generösa värdskap blev mycket uppskattat.