Skriv ut denna sida

Robespierreprisstagaren Jenny Wrangborg får LOs kulturpris 2012

31 Maj 2012
Jenny Wrangborg har fått ännu ett pris. På LO-kongressen 27 maj tilldelades 27-åringen LOs kulturpris 2012 för sin diktsvit Ett nytt språk till den nya människan, om det möjliga samhället, om socialismen.

Juryns motivering till valet av Jenny Wrangborg:

Det är dom unga som ska beskriva framtiden! Med ena foten i kallskänkans dagliga slit och den andra i poesin och litteraturen lyckas Jenny Wrangborg förena klassisk arbetarskildring med modernt tilltal. Hon skriver om det hon ser omkring sig i sin vardag och manar till solidaritet och motstånd. Hon vill med sina texter påverka och förändra. Jenny Wrangborg är en ung kraft som skriver om kamratskap och hennes poesi och engagemang ger hopp om framtiden.

Prissumman var 50.000 kr. Jenny säger att de pengarna möjliggör för henne att ägna sig mer åt att skriva, till att börja med under hela juli. Det är också svårt att sköta både skrivande och yrkesarbetet som kallskänka samtidigt. Några dagar innan LO-kongressen blev hon arbetslös då hennes vikariat på en skolbespisning tog slut.

Tidigare har Jenny tilldelats Stig Sjödinpriset 2010 och Jan Myrdals lilla pris - Robespierrepriset 2012.

Till Jenny Wrangborgs förtjänster hör också hennes sätt att läsa sin poesi. Att det är känsligt musikaliskt visade hon senast dagen innan hon fick LO-priset, på Teater Reflex i Kärrtorp, i södra Stockholm. Där läste hon till ackompanjemang av Vänsterns Blåsorkester och de två körerna Trots allt och Extra Salt, under ledning av Josef Beltzikoff. Musiken är beställd av Håkan Carlsson, Lund. Jennys kamrater på scenen sa att hon har förunderligt lätt att följa musiken under sin läsning. Lika nöjd bland andra i den välfyllda salongen var en beundrande Peter Curman, diktarkollega och medlem av Jan Myrdalsällskapets styrelse.

Programmet "Låt oss prata!" framförs igen under ABFs firande av sitt hundraårsjubileum i Stockholm. Föreställningen blir lördag 16 juni 2012 kl 12:00 i Zätasalen på ABF-huset.

Lyssna här till Charlotta Kåks Röshammars intervju med Jenny, efter mottagandet av LO-priset:
http://www.youtube.com/watch?v=5IuEMqqgW8g

Och följ Jenny på hennes hemsida:
http://www.jennywrangborg.se

LOs hemsida om priset:
http://lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/75BD1B5913C64079C1257A0B004E48B0

Relaterade artiklar (efter tagg)