Skriv ut denna sida

2009 års mottagare av Leninpriset är Mattias Gardell

19 mars 2009
Mattias Gardell Mattias Gardell Foto: Eva Wernlid

Pressmeddelande den 19 mars 2009:

Jan Myrdals stora pris - Leninpriset till Mattias Gardell.

Nytt svenskt kulturpris till olydiga samhällsdebattörer. Om två veckor utdelas för första gången Jan Myrdals stora pris - Leninpriset. Prissumman är 100 000 kronor och ska tilldelas en författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition. Den ytterst olydige Mattias Gardell blir den första pristagaren.

Priset delas ut av Jan Myrdalsällskapet som arbetar för att sätta fokus på Jan Myrdals författargärning och hans mer än 60-åriga insatser i svenskt kulturliv. Genom sitt namn anknyter priset till Leninpriset, som från 1925 delades ut i Sovjetunionen och fungerade som motpol till olika borgerliga pris i väst. Att en svensk som Artur Lundkvist 1958 kunde tilldelas detta pris var ett uttryck för en bred humanistisk och socialistisk kultursyn, som i dagens svenska offentlighet är i det närmaste utraderad. Genom priset vill vi verka för att återställa dessa värden.

Styrelsen för Jan Myrdalsällskapet har bland ett femtontal nominerade nu utsett Mattias Gardell. Priset kommer att delas ut av Jan Myrdal i samband med sällskapets årsmöte på Hotell Gästis i Varberg den fjärde april.

Presentation och motivering:

Jan Myrdals stora pris - Leninpriset, har i år, 2009, tilldelats forskaren, folkbildaren, debattören och aktivisten Mattias Gardell som på ett ovanligt och modigt sätt tagit brett intellektuellt ansvar långt utanför de akademiska sammanhang, där han har sin utkomst. Detta har tagit sig uttryck i en lång rad principförsvar i dagspressen, i böcker som Bin Ladin i våra hjärtan (2005) och Tortyrens återkomst (2008), men också i konkret politiskt arbete som nu senast i solidaritetsmanifestationen Ships to Gaza.

I Jan Myrdals anda har Mattias Gardell arbetat i ett perspektiv underifrån och från andra sidan, också med historisk bakgrund. Han har i ett grundligt arkivarbete (i enlighet med Myrdals ständiga uppmaning. "Gå till läggen!") undersökt förhållanden och sammanhang som för de flesta av hans läsare varit tidigare helt främmande. Därmed har han kunnat ge nya kritiska vinklingar och bakgrunder till vår tids politiska slagord, såsom "globalisering" och "politisk islam". Också i likhet med Myrdal har han vågat en öppen, inopportun ("refraktär"), politisk kritik då han visat hur stormaktens både försåtliga och öppna angrepp på de mest självklara mänskliga rättigheter tenderar att övertas och spridas över hela den värld som kallar sig "civiliserad".

Styrelsen för Jan Myrdalsällskapet
Cecilia Cervin, litteraturvetare, Lund (ordförande)
Per Axelson, förlagsredaktör, Handen
Peter Curman, poet och journalist, Stockholm
Lasse Diding, hotellägare, Varberg
Lasse Lindström, översättare, Kista

Beställ Mattias Gardells två böcker billigare:

Tortyrens återkomst 150 kr
Bin Ladin i våra hjärtan 100 kr

Bägge böckerna för 200 kr.

Priserna inkluderar frakt. Beställ från förlaget och skriv Jan Myrdalsällskapet. Beställ hos Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterade artiklar (efter tagg)