Årets sista medlemsbrev 2021

Publicerat 8 december 2021

I årets sista nyhetsbrev rapporterar Arne Andersson från det senaste styrelsemötet och föreläsningen om Vilhelm Moberg. Det blir bland annat också information om en ny medlemsvärvningstävling och om att filmen Myrdal 92 kommer att visas i Norberg 21 december.

Styrelsemöte 2021-11-20 kl. 10.00-16.00

Vi samlades på biblioteket för styrelsemöte. Nog märks det att biblioteket väcker intresse. Under både lördagen och söndagen kom grupper, nyfiket vandrande från våning till våning. Vi kan här inte underskatta Carl Erland Anderssons betydelse, som boende i huset tar han stort ansvar för visningarna, som annars till det mesta vilar på Elisabeth Hallin. Lasse Diding kommer med gäster, grupper som är på besök i Varberg.

Bibliotekarierna i Varberg har åter förlagt läsdagar i biblioteket, dessa som led i sin vidareutbildning. Arbetet med vår hemsida går framåt. Styrelsens grupp för hemsidan meddelar att den nya hemsidan ganska snart kommer att vara på plats.

Vid vårt medlemsmöte kom många förslag till medlemsvärvning upp och alla förslag diskuterades på styrelsemötet. Vi är i dag 260 medlemmar.

Ett förslag är att om alla medlemmar värvar en medlem fram till nästa stämma, så blir vi dubbelt så många medlemmar och får en helt annan ekonomi. En uppmaning till alla medlemmar att smaka på, till julmaten.

Ett annat förslag är att alla som har möjlighet sätter in ett bidrag den första i var månad, även ett litet bidrag får stor betydelse. Redan nu är det ett antal medlemmar som sätter in månadsbidrag, ett stort tack till er.

Så till ett pristävlingsförslag från Lasse Diding och Elisabeth Hallin. En tävling i värvandet av flest medlemmar från detta nu, fram till kommande stämma den 2 april 2022. Första pris är en natts boende för två på Gästis med bad i Leninbadet och trerätters middag. Andra pris är en natts boende för två, med frukost på Flodhästens Husrum & Frukost. Viktigt är att de som värvas uppger vem som värvat i samband med inbetalning av medlemsavgiften, detta så vi kan se vem som värvat. Bara att önska alla lycka till.

Vi har en bevarandeplan för biblioteket som visat på en rad brister vi bör åtgärda. En del av styrelsemötet åtgick till planering av förbättringar av biblioteket.

Föreläsning om Vilhelm Moberg 2021-11-21

Under söndagen hade vi äntligen möjlighet att genomföra den föreläsning vi sedan länge planerat med Ulf Nilsson från Mobergsällskapet. Föreläsningssalen på Hotell Havanna fylldes. Vi fick under ett par timmars föreläsning och samtal följa Mobergs författarliv. Många var de olika samhällsfrågor som upptog Moberg, inte minst hans arbete med blottläggandet av svensk rättsröta. Ulf gav oss även en inblick i Mobergs förhållande till Jan Myrdal, vilken han såg som en av de författare som arbetade i hans anda. En berikande eftermiddag, spännande. Ett stort tack till Ulf Nilsson som även är medlem i Jan Myrdalsällskapet.

Myrdal 92 visas vid kortfilmsfestival

I Norberg kommer filmklubben att genomföra en kortfilmsfestival den 21 december. Festivalen invigs med Alexander Larssons film ”Myrdal 92”, en dokumentär inspelad i Jan Myrdalbiblioteket. Vi kommer att ha ett bokbord och information om sällskapet och biblioteket. Alla som har möjlighet är välkomna till kortfilmsfestivalen.

Nu återstår att tacka alla som arbetat och bidragit till sällskapet och biblioteket under året. När man ser hur många, hur mycket arbete, som utförs helt utan ersättning, ideellt arbete, då känner man tilltro till framtiden, den vilar i de mångas händer.

Goda helger och ett gott nytt år.

För Jan Myrdalsällskapet
Arne Andersson

Senast uppdaterad: april 21, 2022

Arkiv